Motiverend voortgangsgesprek

Staat er bij jullie ook weer een functionerings- of beoordelingsgesprek op de agenda? Bij Sprankel & Co was dit niet zo vanzelfsprekend – we zijn partners van elkaar, gelijkwaardig, en in principe zelfstandig – en dan is het wellicht niet zo logisch om elkaar formeel feedback te geven. We zijn zelf ook niet zo’n ‘fan’ van de gebruikelijke gesprekscyclus. Meestal krijgt niemand energie van die gesprekken en is het een moetje waarbij teveel tijd uitgaat naar die dingen die niet goed gaan en wat er verbeterd moet worden. Als je niet oppast wordt het alleen nog maar een 'afrekengesprek'… Vanuit ons vak en vanuit onszelf geloven wij veel meer in bespreken van motivatie en sterke kanten, positief aanspreken en feedback geven om elkaar te versterken en in beweging te krijgen.

Toch merkten wij dat dit niet zo gemakkelijk is om ook echt te doen. Dat begon eigenlijk al met hier bewust bij stil staan en tijd voor nemen. En: hoe zorg je er nou echt voor dat de ander zich gesterkt, aangemoedigd en gestimuleerd voelt? We hebben daarom toch formeel een gesprek per collega ingepland en hebben een ‘eigen versie’ gemaakt van een voortgangsgesprek. Ik beken – het voelde wat onwennig en toch ook best even spannend om voor het eerst zo’n gesprek met elkaar te voeren. Door de wijze waarop we dit hebben gedaan durf ik echter te zeggen dat we er alle drie met energie uit kwamen. Het heeft ook echt gemaakt dat we meer gefocust weer aan de slag zijn en iets doen
met de feedback. En dat voelt heel goed!

We hebben onze methode op papier gezet en dit een ‘motiverend voortgangsgesprek’ genoemd. Dit is volgens de regels van ‘ontwikkeltaal’ en als checklist vormgegeven, zodat je ervoor kan zorgen dat je de juiste dingen in de juiste taal bespreekt. We zien dit als het logische vervolg op onze andere twee gesprekken: het vitaliteitsgesprek en het uitdagend plangesprek. Hebben we toch een gesprekscyclus met elkaar te pakken… ;-)

Wellicht wil je ook een voortgangsgesprek voeren met je collega of medewerker waar beiden energie van krijgen? We delen deze methode graag met je. Klik op deze link voor een korte checklist. Wil je een uitgebreide hand-out ontvangen met concrete vragen en uitleg? Neem dan contact met ons op!

Vorige
Vorige

Werken naar je waarden

Volgende
Volgende

Beoordelingsgesprek - Stop ermee!